Üdvözlünk a gasztroblogon!

Okonomiyaki

Oszd meg másokkal is!

Több, mint tíz éve megszállottan gyűjtjük a világ különböző nemzeteinek legjobb receptjeit. Ezeket az ételeket rendszeresen főzzük meg itthon, feltéve, ha nem vagyunk éppen úton. Itt a blogon ezeket az ínycsiklandozó ételeket és azok elkészítési módjait szeretnénk Veletek megosztani, hogy ne csak mi, hanem Ti is élvezhessétek a világ legjobb ízeit a szátokban! A @balugasztro TikTok csatornánkon ráadásul a legtöbb receptről már videó is készült! 

Az első ilyen bejegyzés nem is szólhatna másról, mint az Okonomiyakiról. Ez egy Japánból, egészen pontosan Osakából származó étel. Jó pár évvel ezelőtt Amszterdamban keresztanyáméknak köszönhetően jutottam el egy okonomiyaki étterembe, ahol egy japán chef előttünk készítette el ezt a különleges fogást. Akkor még semmit sem tudtam róla, de teljesen ámulatba ejtett a dolog. Rájöttem, hogy ez egy külön mesterség, egész nap el tudnám nézni a chefet miközben dolgozik. A tálalás tette fel a pontot az i-re. Ilyet, de még ehhez hasonló ételt sem láttam. Ráadásul mozog! De erről majd később a recept leírásánál!

Ennek a fogásnak az elkészítése és elfogyasztása is hatalmas élményt nyújt. Két fajtáját különböztetjük meg az okonomiyakinak. Létezik a Hiroshima és az Osaka változat, amelyekből mi most az Osaka style-t fogjuk elkészíteni. A különbség a kettő között, hogy az Osaka változat egy vastagabb, légiesebb és a palacsintatésztához jobban hasonlító étel, amihez nem kerül yakisoba, azaz tészta- mint a Hiroshima változatba. Az étel neve magyar fordításban valahogy így hangzik: „ahogy szeretnéd”. Nem véletlenül ez a neve, mert bár az alapja mindegyiknek ugyanaz, de a „tölteléke”, azaz a belevaló régiónként és ízlés szerint változik. Jellemző a bacon és a tengergyümölcsei használata, de létezik vegetáriánus és sok más változat is. Én legelőször egy baconos-garnélás változatot kóstoltam.

Vágjunk bele és utazzunk el együtt Osakába!

Hozzávalók 1 db baconos Okonomiyaki elkészítéséhez (1 fő részére):

Alap:

– 100-120g fejeskáposzta (vékony szeletekre vágva vagy felkockázva)

– 50g liszt (én át szoktam szitálni)

– 1 késhegynyi sütőpor

– 1 db tojás

– 1 csipet só

– 70 ml dashi (én általában kettő adagot készítek az ételből, ezért fél tasak dashi port keverek el 140 ml vízben)

– fél szár zöldhagyma szeletekre vágva

– 1 ek. pankó morzsa (elhagyható)

– kevés olaj a sütéshez

– 4-5 szelet felkockázott bacon szalonna vagy bármi, amivel kóstolnád.

Feltét:

– okonomiyaki szósz (előállítható házilag is -2 ek. ketchup, 1 ek. worcestershire szósz, 1 ek. szójaszósz és 1 tk. cukor, vagy méz összekeverésével.)

– japán majonéz (ha nincs, természetesen jó a sima is)

– aonori, vagy (wakame mozsárban összetörve)

– katsuobushi

Elkészítés:

Ez az étel bár bonyolultan hangzik egy kényelmi étel, amit nagyon könnyű elkészíteni. Mutatom!

Egy tálban keverd össze a káposztát, a lisztet, a sütőport, a tojást, a sót, a dashit és a hagymát valamint a pankó morzsát. Javaslom, hogy a tölteléknek szánt dolgokat is most add hozzá. (pl: kockázott bacon, vagy tengergyümölcsei)

Keverd jól össze és a nehezén már túl is vagy. Ugye milyen egyszerű?

Egy közepesen felhevített serpenyőbe önts kb. egy evőkanál olívaolajat és tedd bele a masszát. Egyengesd el kör alakúra és a képen látható vastagságúra. Nem szabad, hogy túl vékony legyen! Fedd le a serpenyőt és körülbelül 4-6 percig süsd közepes hőfokon. Akkor fordítsd meg, amikor aranybara az alja. A fordítás kissé nehézkes lehet, ezért javaslom, hogy egy tányér segítségével oldd meg ezt a feladatot.

Jöhet a lepirítása a másik oldalnak is, ugyanúgy fedővel. Ha elkészült az okonomiyaki, akkor csúsztasd ki egy lapostányérra. Most jön a feltétezés.

Az okonomiyaki szósszal csíkozd be a „palacsinta” tetejét, majd jöhet ugyanígy pár fokos szög eltéréssel a japán majonéz is. Erre szórj az aonoriból, vagy az összetört wakaméból. (Így az autentikus, de természetesen ez is elhagyható, ha nincs kéznél. Tudod! Ahogy szeretnéd.. J) Végezetül pedig a még meleg „palacsintára” szórj bőkezűen a szárított bonítópehelyből- a katsuobushiból. Ilyenkor a hő hatására a vékony szeletkék táncolni kezdenek, ami igazán különlegessé varázsolja  a már amúgy is extravagáns ételt. Tuti siker a vendégek és persze magad lenyűgözésére.

Ezt az ételt pálcikával fogyasztják, Ti is tegyetek így!

Egy válasz

  1. En Canberraban (Australia fovarosa) ettem eloszor, es azota is imadom, koszonom a receptet, igy mar konnyebb lesz elkesziteni!!

Hozzászólás a(z) Ibi Madarasz bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az email címet nem tesszük közzé.

balugasztro logo

A Balugasztro egy világkörüli utazás története, tele ízekkel, kalandokkal és valódi élményekkel. 481 nap alatt 20 országon át jártuk be a világot, hátizsákkal és kamerával.

Kapcsolat